Hallo, ik ben Bart

Lycke Wiegerinck - People - 21 jun 2018
Hallo, ik ben Bart
1 jaar en 1 berichtje later ....

1 jaar en 1 berichtje later ....

Sinds 1 juni is Bart onze nieuwste Visual Designer. Een jaar geleden was hij al benaderd door onze recruiter Simone, maar tevergeefs. Bart zat toen nog goed op zijn plek bij OOGT, een studio in Tilburg. Toch wist Have A Nice Day zijn nieuwsgierigheid te prikkelen, want een jaar later nam hij maar weer eens een kijkje op onze website. “Ik heb 6,5 jaar bij een kleine studio gewerkt en was op zoek naar een functie waarin ik mezelf nog verder kan ontwikkelen. Ik zag de nieuwe website van Have A Nice Day en dacht meteen: wat tof! De blogpost van Michiel Nijs over de nieuwe visie sprak me heel erg aan. Toen heb ik maar even een berichtje gestuurd naar Simone en nu zit ik hier!”, aldus een enthousiaste Bart.

Vertel eens, hoe zijn je eerste weken bij Have A Nice Day bevallen?

 

“Ik heb een enorm warm welkom ervaren, al vanaf m’n eerste werkdag op 1 juni. Have A Nice Day is een heel open en toegankelijke organisatie waar ik goed op m’n plek zit. De eerste weken zijn heel snel voorbij gegaan. Ik ben direct in een aantal grote projecten gestapt dus ik heb een vliegende start gehad. Het is leuk om direct inhoudelijk met je vak aan de slag te gaan naast je inwerktijd.”

Wat ga je ons brengen?

 

“Slechte woordgrappen” zegt hij lachend. “Ik ben gek op typografie: het gebruik van letters, hoe de letters met elkaar samenwerken, hoe ze het ontwerp kunnen versterken of verzwakken. Daarmee spelen vind ik heel tof. Ik zou ooit nog wel een keer een eigen lettertype willen ontwerpen.”

 

De vertaalslag van een wireframe naar het echte visuele design is iets waar ook mijn kracht ligt. Zorgen voor de juiste briefing zodat het ontwerp goed tot zijn recht komt. Op het moment dat programmeurs ermee aan de slag gaan kan ik goed aangeven hoe en welke details er toegevoegd moeten worden om het ontwerp tot leven te laten komen. Ik ben best kritisch en scherp op details, wat ook bij m’n vak hoort natuurlijk.

 

Het vak heeft Bart geleerd op Avans Hogeschool in Breda waar hij de studie Communicatie & Multimedia Design heeft afgerond. Na zijn studie bleef hij in Breda wonen, maar inmiddels woont hij in Eindhoven. “Daar woon ik nu bijna twee jaar. Ik ben er gaan samenwonen met mijn vriendin. Zij kwam uit Eindhoven, dus de liefde achterna he”, zegt hij met een grote grijns.

Je werkt hier full time als ontwerper. Wat doe je in je vrije tijd?

 

“Concerten en festivals bezoek ik graag. Paaspop of de Gentse feesten ben ik eigenlijk altijd wel te vinden. Binnenkort ga ik naar de Arctic Monkeys en ook naar We Are Electric. Veelzijdig, want m’n vriendin houdt ook wel van deephouse.

Platenbeurs_004-505x275.jpg

Je bent een groot muziekliefhebber?

“Ik verzamel platen. Oude albums. Het idee van een grote hoes hebben en mooie foto’s erbij vind ik geweldig. Dat hele ritueel van een plaat opzetten, kijken of die schoon is, een borsteltje eroverheen halen etc. Eigenlijk werkt dat hetzelfde als met koffie zetten, zo’n ritueel. Een stukje beleving bij het eindproduct vind ik heel erg leuk. Thuis heb ik zelfs een soort mini wasserette ingericht met een eigen spoelmiddeltje. Ik tik veel tweedehands platen op de kop waar de chips van 30 jaar geleden nog in de groeven zit. Die maak ik dan schoon zodat ze weer goed klinken.”

 

Dus DJ Bart is wel een begrip op feestjes?

“Nee absoluut niet haha! Draaien thuis en zingen onder de douche, daar blijft het bij. Mijn ouders zeggen dat ik altijd een paar decennia te laat geboren ben. Ik ben van de oude lullen muziek. Alles wat uit de jaren zestig komt is goed.

Toen ik nog een klein jongetje was en we op vakantie gingen zat ik altijd met muziek op in de auto. M’n pa had voor mij dan 90 minuten durende cassettebandjes volgemaakt met nummers van de Beatles. Daar zat ik dan als zesjarige gup met m’n walkman op, afwisselend van Samson en Gert, Bert & Ernie tot de Beatles te luisteren. Daar is het wel mee begonnen.”

Verzamel je ook nog andere spullen behalve platen?

 

“Vintage design vind ik helemaal fantastisch. Alles wat in Mad Men (Amerikaanse televisieserie over een reclamebureau dat zich afspeelt rond 1960) voorbij komt is helemaal mijn ding. Doordat het zich in de jaren zestig afspeelt is het ook op set design helemaal goed ingestoken. De serie zelf is ook een echte aanrader.”

 

Wat zijn je favoriete vondsten?

 

“Uit platen is dat moeilijk kiezen. Ik ben wel heel erg blij met mijn Deense highboard (red. vintage kast) die thuis tegen de muur staat. We hebben eigenlijk van alles wat staan. Ook kandelaren of lampjes in van die mushroom modelletjes. Hier en daar nog een verdwaalde Billy, maar langzamerhand zijn de laatste Ikea dingetjes aan het verdwijnen. Mijn vriendin vindt het gelukkig ook leuk. We gaan ook samen vaak op speurtocht; het blijft altijd spannend of je iets vindt. Dan staat ze wel te steunen en te puffen als ik weer een doos platen zie op een vlooienmarkt maarja dat hoort er bij. Dat heb ik dan weer bij kleding.”

Verzamel je ook nog andere spullen behalve platen?

Geheel in stijl met je beroep ben je een echte designliefhebber zo te horen. Om daar nog even mee af te sluiten: wat is jouw visie op webdesign?

 

“Ik voorzie dat er steeds meer websites komen die zich aanpassen naar gedrag. Hoe een bezoeker over de website navigeert is bepalend voor de content die er getoond gaat worden en met welke functionaliteiten. Ook de opzet van een website wordt ruimtelijker. Veel witruimte, zodat de content die er staat beter opvalt. Er zijn nog steeds veel sites die zoveel mogelijk informatie boven de zogenoemde ‘vouw’ willen plaatsen. Dat vind ik echt iets voor een krant. Natuurlijk moet bovenin de belangrijkste informatie terug te vinden zijn, maar niet alles is noodzakelijk om daarin te proppen omdat een bezoeker dat als eerste ziet. Iedereen heeft tegenwoordig wel een scrollduim. Van nature scroll je automatisch door dus wat mij betreft resulteert zich dat in een riantere website opzet met meer ruimte en rust. Dat is uiteraard afhankelijk van de opdracht en de wensen van de klant, maar daarin geef ik graag advies.”

Wil je ook advies van Bart over het ontwerp en de interactie met bezoekers van jouw website? Neem dan contact op voor een goed gesprek. Bart helpt je graag!

Bart Sleddens

Bart Sleddens

Visual Designer

Tick, tock, tick, tock..