Het ‘Complexity model'

Wanneer ga je Scrummen?

Het ‘Complexity model'

Het Complexity model van Stacey

Om te bepalen of je project past bij een scrum aanpak gebruiken wij vaak het 'Complexity model van Stacey'. In dit model kijken we naar in hoeverre duidelijk is welke technologie (=Hoe) gebruikt moet worden en welke Requirements (=Wat) gewenst zijn. Deze zijn op een x en y as geplaatst, hoe verder je naar rechts of naar boven gaat hoe meer onduidelijkheid hier over is. Binnen het model wordt vervolgens onderscheid gemaakt in 4 categorieën.

In het geval van Simple en Complicated zal scrum je niet direct een voordeel opleveren. In die gevallen is er (relatief) veel duidelijkheid over wat je wilt en hoe het gemaakt moet worden. In het geval van Anarchy (tip: probeer hier weg te blijven) is er juist zoveel onduidelijkheid dat ook hier Scrum niet de meerwaarde gaat leveren die je wilt. Een voorbeeld: Je volledige website is 'down'! Hier wordt je mee geconfronteerd en zul je op dat moment moeten oplossen. In dat geval stroop je de mouwen op en ga je aan de slag.

Maarrrrrr...... alles tussen complicated en Anarchy komt in aanmerking voor Scrum. Deze categorie noemen we:
Het Complexity model van Stacey

Complex:

In dit geval heb je grofweg een idee van wat je wilt en hoe het gemaakt moet worden (de stip op de horizon) maar de exacte invulling is er nog niet. Hierdoor kun je de werkzaamheden en de problemen die je tegen gaat komen niet goed inschatten.

Dit is het ideale speelveld voor 'Scrum', samen met het scrum team kun je op een gecontroleerde manier de werkzaamheden en problemen in kaart brengen en sprint voor sprint oplossen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het koppelen van je webshop aan je ERP.

Nog vragen?

Kom je er niet helemaal uit? Of wil je gewoon graag een keer sparren? Geen probleem, dat kan!

Contact-Have-A-Nice-Day-02.jpg
Tick, tock, tick, tock..